I just dealt with a contract negotiation that made me realize we’ve been approaching influencer agreements all wrong. We have basically one contract template for creators across all regions, and it’s creating friction.
A creator in Mexico asked me about payment terms, and I said “net 30 after content approval.” She pushed back because apparently that’s not standard in her market—creators expect payment within a week of delivery, or there’s a whole trust issue baked in.
Meanwhile, a US creator on the same team asked about exclusive content clauses, who owns the content after the campaign, derivative rights for TikTok repurposing. Way more legally structured conversation.
I started asking around, and it turns out payment expectations, exclusivity norms, content ownership, revision cycles—these are all way more regional than I’d realized. US creators expect formal everything. LATAM creators often work on handshake deals with quick payment. Russian creators want crystal-clear scope to avoid scope creep.
We’re now rebuilding our contract approach to have a core agreement (basic rights, deliverables, timelines) but then regional annexes that address local norms. It’s more complex administratively, but it’s also preventing relationship issues before they start.
I’m curious if anyone else has run into this. How do you handle the legal and operational differences when your creator pool is spread across three continents? Do you customize contracts, keep them uniform, or find some middle ground?
О, это проблема, которую я знаю не понаслышке! Я несколько лет работала с контрактами, и вот что я заметила:
В России и Восточной Европе создатели очень чувствительны к деталям ТЗ—если в контракте сказано «один пост», они сделают ровно один пост. В США создатели часто переговаривают, просят большие бюджеты, хотят спросить вопросы. В LATAM всё более гибко, но платежи должны быть быстрыми.
Вот что я нашла эффективным:
Основной контракт (для всех):
- Сроки
- Основные deliverables
- Права на контент
- Цена
Местные приложения (анекс для региона):
- Условия платежа
- Сроки ревизии
- Требования раскрытия спонсорства
- Что происходит, если создатель развалит контент
И главное—рано разговаривать с создателем о том, как вы работаете. Не скрывать контракт до последнего.
Это экономит столько времени на ревизиях и разногласиях!
И ещё одна вещь—выясните, как в этом регионе обычно считаются налоги и уплачиваются. В некоторых странах создатели независимы и платят сами налоги. В других вы отвечаете. Если вы не спросите заранее, позже будет боль.
Absolutely doing this. Our legal team built regional contract templates specifically because we kept having friction with creators over expectations that seemed obvious to us but weren’t universal.
What we standardized:
Universal (non-negotiable):
- Deliverables and specs
- Timeline
- IP and repurposing rights
- Disclosure requirements
- Termination clause
Regional variation:
- Payment terms (US: Net 30. LATAM: Net 7-14. Russia: 50% upfront, 50% on delivery)
- Exclusivity (varies wildly)
- Revision rounds (Russia expects 1-2, US expects unlimited negotiation)
- Content ownership (some LATAM creators want to keep content on their feed forever, US creators are fine with takedown)
The real lesson I learned: creators in different regions have different risk profiles and financial pressures. A LATAM creator might need cash flow faster because that’s how their market works. A US creator might want more negotiating power because they know they can get it.
Once we built for local norms instead of global “fairness,” contracts got signed faster and relationships started cleaner. Win-win.
We also started including a simple “expectations” document that creators sign—basically saying “here’s how we work together, here are response times, here’s our revision philosophy.” Saves arguments ahead of time.
Это вопрос операционной эффективности, и данные подтверждают ваше наблюдение. Я посмотрела на наш пайпелайн повторно, и вот что видно:
Россия: Среднее время на подписание контракта = 3 дня. Ревизии контента = 1-2 раунда.
LATAM: Время подписания = 7-10 дней (часто не из-за контракта, а из-за административных задержек). Ревизии = 2-4 раунда, но много консультаций в процессе.
США: Время подписания = 14+ дней. Ревизии = бесконечные, часто со стороны создателя.
Так что ваш подход имеет экономический смысл. Если вы спланируете ревизии в соответствии с регионом и ускорите платежи там, где это ожидается, вы сэкономите 2-3 недели на каждого создателя при масштабировании.
Помните, что при масштабировании 50 создателей этот сэкономленные недели превращаются в реальные проблемы с проектом.